Domain regisztrációs kontakt e-mail címek megadása

Kontaktként nem egyéni, hanem csoport címek alkalmazandók!

Helytelen, de gyakran alkalmazott, emiatt gyakran problémákhoz vezető gyakorlat, hogy a domain igénylő, illetve használó személyhez kötött e-mail címeket ad meg kontakt címekként.

Ebből probléma két ok miatt származhat:

  • valamiért nem kapja meg, nem olvassa, figyelmetlenül ignorálja az egyedüli címzett a domain delegálással kapcsolatos értesítő üzenetet, pl. lejárati értesítőt,
  • az e-mail fiók megszüntetésre vagy felfüggesztésre kerül, pl. az illető személy távozik a domain használó szervezettől

A nem kívánt nem hosszabbításoknak éppen ez az egyik leggyakoribb oka!

Helyesen csoport e-mail cím (aliasz vagy még inkább önálló postafiók) alkalmazandó, mely több érintettnek is át van irányítva. (Akár persze lánc átirányítás is implementálható.)

Természetesen ezen átirányítások is ellenőrizendők, mert ha már senki nem kapná meg a csoport e-mail címre a levelet, akkor a csoport e-mail cím sem tudja tovább betölteni a feladatát.

A csoport e-mail címekre automatikus ellenőrzés alkalmazandó, hogy van-e még hozzárendelt valós felhasználó.

Példa helytelen egyéni cím megválasztására

peter@gmail.com vagy anita@anonymail.hu nyilván egy személyes e-mail cím. Ha nem Péter vagy Anita, mint magánszemély a domain használója, akkor ilyen cím alkalmazása ellenjavallt. Azonban a peter@<domainhasználó domainja> típusú e-mail cím sem jó, mert a szervezetnél az erre a címre érkező leveleket feltehetően csak Péter fogja olvasni.

Helytelen kontakt e-mail cím megválasztás

X domainhez ne adjunk meg valami@X kontakt e-mail címet!

Ha a delegált domain szerepel az e-mail címben, akkor éppen akkor nem fogunk értesítő e-mailt kapni, amikor a domain nem működik, lejárt vagy éppen névszervere nem működik.

Spam védelem, whitelistázás

Nagyon fontos, hogy ilyen e-mail címekre regisztrátortól (esetleg a Nyilvántartótól érkező) e-mail üzenetek, mint spam ne kerüljenek elutasításra vagy kiszűrésre. Ezért a küldő szerverekre whitelistázást, és a küldő címekre szintén whitelistázás állítandó be.

Opcionálisan az értesítés más, nem e-mail alapú módját is igényelheti a domain használó (mely akár lehet postai értesítő is).

Kritikus szolgáltatásokhoz tartozó vagy nagyon értékes domainekhez alkalmazzunk plusz védelmet!

A legértékesebb, legkritikusabb domainekhez a domain zár (Registry Lock) alkalmazása javasolt, kevésbé kritikus domaineknél elégséges lehet valamilyen plusz értesítés vagy riasztás igénybe vétele.

Prémium domain szolgáltatások

Felhívjuk a figyelmet, hogy az INTEGRITY többféle prémium domain szolgáltatást nyújt, melyek elsősorban szintén a domainek, illetve domain használók védelmére szolgálnak.

Domain audit, domain menedzsment

Az INTEGRITY domain használók részére domain audit szolgáltatást is kínál, mely a helyes és biztonságos domain használat auditálására vagy a DNS szolgáltatás és igénybe vétel biztonsági auditjára is kiterjed.

Főként vállalatok, szervezetek, illetve nagyszámú vagy értékes domainekkel rendelkező személyek számára domain menedzsment szolgáltatást is kínálunk, mely szolgáltatás a szokásos regisztrátori feladatokon már túlmutat. Az ilyen szolgáltatás célja, hogy helyes és biztonságos használat valósuljon meg, a domainek biztonságban legyenek. Tipikusan ez a szolgáltatás a DNS szolgáltatás használatára, annak felügyeletére, adminisztrációja vagy teljes körű menedzsmentjére is kiterjed.

Hasznos volt a bejegyzés?

Related Articles