.eu

Általános kérdések

Mi az Eurid?

Az Eurid a .eu-s domainek Nyilvántartója, melynek központi székhelye Belgiumban, Diegem városában van.

Az Eurid akkreditálja a hivatalos .eu regisztrátorokat, ő tartja fenn és teszi hozzáférhetővé a domain nevekkel kapcsolatos adatokat (www.whois.eu).

Regisztrációs vagy módosítási kérelmeket közvetlenül hozzá nem lehet benyújtani, csak a regisztrátor szervezeteken keresztül. Általános információt természetesen bármikor lehet tőlük kérni az info@eurid.eu címen.

Milyen nyelven lehet a .eu-s Nyilvántartóval kommunikálni?

Az Euriddel az Unió összes hivatalos nyelvén, így magyarul is fel lehet venni a kapcsolatot.

Mi a Sunrise?

A Sunrise volt a .eu regisztráció kezdetén az az időszak, amikor elsőbbségi jogú igényeket lehetett benyújtani a regisztrátor szervezeteken keresztül a Nyilvántartónak. Ilyenek voltak a cégnevek vagy bejegyzett védjegyek. Az elsőbbségi jogot, mint korábban a .hu domainek esetében is, cégpapírokkal, védjegyokirattal kellett alátámasztani. Az időszak lezárultáig, 2006. április 7-ig normál igényeket nem lehetett regisztrálni.

Az elsőbbségi jogú igények elbírálása a kérelmek jogosságát bizonyító beküldött dokumentumok ellenőrzése miatt hónapokat vett igénybe, és bizonyos neveknél még most is tart. Az időszak lezárulta óta azonban a regisztráció gördülékenyen, gyorsan zajlik, ha az igénylő a szabályzatnak megfelelő domainre adja le a kérelmét.

Mi az az ADR eljárás?

Az ADR (alternative dispute resolution – alternatív vitarendezés) eljárás, ami a .hu gyakorlathoz hasonlóan arra hivatott, hogy ha valaki sérelmesnek érzi egy név bejegyzését, vagy nem ért egyet a Nyilvántartó döntésével, panaszt emelhessen ellene. Erre akkor lehet megalapozott joga, ha a Nyilvántartó döntése nem felel meg a regisztrációs szabályzatnak, vagy egy nevet spekulatív, megtévesztő céllal regisztráltak. Az eljárásról részletesen a http://adr.eu/ oldalon olvashat.

Hibás nevet adtam meg igényléskor és az közben bejegyzett lett. Mit tehetek?

A hibás domain név nem javítható, a befizetett összeg más névre nem írható jóvá. A jó nevet regisztráltatni kell.

Hasznos volt a bejegyzés?

Related Articles