Virtualizáció

A virtualizációs technológiát napjainkban azért alkalmazzák egyre nagyobb körben, mivel ez a megoldás nagyban költséghatékonyabb a dedikált szerverekhez képest. Könnyebb a szerver üzemeltetése, rövidülnek a leállási idők, megbízhatóbb rendszerek tervezhetőek, egyszerűsödik az üzemeltetés.

Paravirtualizáció:

A paravirtualizáció egy virtualizációs technika amely alkalmazásával a vendég operációs rendszer bizonyos utasításai csak módosítás követően futhatnak a számítógép processzorán. Gyakran alkalmazott, szinte a natívan telepített rendszerrel megegyező teljesítményre képes de szükséges a vendég operációs rendszer kernel szintű módosíthatósága. Ezt a megközelítést alkalmazza a Xen.

Teljes virtualizáció:

A teljes virtualizáció egy olyan virtualizációs technika amely alkalmazásával a vendég operációs rendszer utasításai módosítás nélkül futhatnak a számítógép processzorán. Ehhez szükséges a processzorokban különböző virtualizációs technikák alkalmazása (Intel VT, AMD-V). Ennek alkalmazásakor szinte minden x86 architektúrára készült rendszer futtatható de kisebb teljesítmény érhető el mintha natívan lenne telepítve az operációs rendszer. Ezt a megközelítést alkalmazza a VMware.

Hasznos volt a bejegyzés?

Related Articles