Új .eu domain igénylése

Hogyan ellenőrizhetem, hogy egy domain név szabad-e még?

A .eu domainek státuszát a https://whois.eurid.eu/hu oldalon ellenőrizheti. Új regisztráció leadásakor az INTEGRITY http://online.integrity.hu oldaláról is lekérdezheti a választott domain foglaltságát.

Mit jelentenek a whois oldalon megjelenő státuszok?

A https://whois.eurid.eu/hu oldalon megjelenő státuszok a következők lehetnek:

  1. Regisztrált (registered): ez a név már foglalt, nem regisztrálható.
  2. Nem regisztrálható (on hold): Az Eurid által visszatartott név. Ennek több oka lehet: vagy még ADR eljárás alatt áll a név, vagy kiderült, hogy nem felel meg a név a szabályzat előírásainak. Az ebben a státuszban lévő név nem regisztrálható.
  3. Zárolt (blocked): Ezeket a neveket az Európai Bizottság vagy az Unió valamelyik tagállama nem engedi regisztrálni. Ilyen nevek lehetnek pl. az országnevek, tartományok, közismert földrajzi elnevezések, tagállamok bíróságai által törvénybe ütközőnek nyilvánított nevek stb. A teljes lista itt megtekinthető: https://eurid.eu/en/register-a-eu-domain/rules-for-eu-domains/list-blocked-names
  4. Eljárás alatt (application pending): Ezeket a neveket még a sunrise időszakban igényelték, és az elbírálásuk még nem történt meg. Vagy odaítélik majd valamelyik igénylőnek, vagy ha minden rájuk érkezett igény szabálytalan, felszabadítják és regisztrálhatóvá válnak.
  5. Fenntartott (reserved): Az ilyen neveket az Európai Bizottság vagy az Unió tagállamai számára tartják fenn saját használatra, így ezek sem regisztrálhatóak. A teljes lista megtekinthető itt: https://eurid.eu/media/filer_public/0c/81/0c8113a2-34d2-4564-a73a-01edc796dbf7/1654_2005_hu.pdf és https://eurid.eu/media/filer_public/c8/4b/c84b9099-5bfb-4ff4-ad54-fd16d2be5af4/560_2009_hu.pdf
  6. Szabad (available): Regisztrálható a név.
  7. Felfüggesztett (quarantine): A név már lejárt, és a 40 napos felfüggesztési időszakban van. Az időszak leteltét követően, amennyiben a tulajdonosa időközben nem hosszabbítja meg a domaint, a név szabadon regisztrálhatóvá válik.

Ki igényelhet .eu domaint?

A .eu Regisztrációs Irányelvek 1. szakaszának értelmében (https://eurid.eu/media/filer_public/ef/9a/ef9a1216-77b9-4816-9133-46869b57a4f4/registration_policy_hu.pdf) .eu domaint igényelhet:

  1. olyan vállalkozás, melynek bejegyzett székhelye, központi adminisztrációja vagy elsődleges tevékenységi helye az Európai Unión belül található, vagy
  2. az Európai Unión belül létrehozott szervezet, tekintet nélkül az adott tagországi törvény alkalmazására, vagy
  3. az Európai Unión belül lakhellyel rendelkező természetes személy.

Hogyan lehet leadni .eu regisztrációs igényt?

A domain igényeket az INTEGRITY OnLine felületén keresztül lehet leadni, melynek címe: http://online.integrity.hu/

Itt igényelhet új regisztrációt, igénylőváltást és regisztrátorváltást is .eu, .hu és egyéb gTLD nevekhez egyaránt.

Milyen kötelezettségei vannak a domain igénylőnek a regisztráció során?

Az egyik legfontosabb kitétel, hogy az igénylőnek az adatai közt működő e-mail címet kell megadnia megrendeléskor. Ha kiderül, hogy a cím nem működik, az a domain regisztrálásának megtagadását, vagy a név visszavonását eredményezheti (ha bejegyzés után derülne ki).

A név megválasztásakor ügyelni kell arra, hogy az igényelt domain nem lehet már regisztrált, zárolt vagy fenntartott név. Zárolt nevek az ADR eljárás alatt álló nevek, a közismert földrajzi elnevezések, vagy a tagállamok bíróságai által sérelmesnek, fajgyűlölőnek, közerkölcsöt sértőnek talált nevek. Ezek teljes listáját megtalálja itt: https://eurid.eu/en/register-a-eu-domain/rules-for-eu-domains/list-blocked-names

A fenntartott nevek közé azok tartoznak, amelyek regisztrálására a tagállamok kormányai jogosultak (pl. országnevek, tartományok stb.), vagy uniós intézmények használják (https://eurid.eu/media/filer_public/0c/81/0c8113a2-34d2-4564-a73a-01edc796dbf7/1654_2005_hu.pdf és https://eurid.eu/media/filer_public/c8/4b/c84b9099-5bfb-4ff4-ad54-fd16d2be5af4/560_2009_hu.pdf), vagy kizárólag az eu-s Nyilvántartó számára vannak fenntartva (pl. eurid.eu, whois.eu stb).

Az igény leadásával az igénylő kötelezi magát arra, hogy a nevet olyan módon használja, amellyel nem sérti harmadik fél érdekeit, a vonatkozó törvényeket, beleértve a faji, nyelvi, nemi, vallási vagy politikai nézetek diszkriminációjára vonatkozó törvényeket is. Nem használja a nevet rosszhiszeműen, sem pedig törvénybe ütköző cselekedetre.

A Regisztrációs irányelvek 8. szakasza előírja, hogy ha a domain tulajdonos adatai megváltoznak, azok módosítását kérnie kell a regisztrátoron keresztül a változást követő 1 hónapon belül. (https://eurid.eu/media/filer_public/ef/9a/ef9a1216-77b9-4816-9133-46869b57a4f4/registration_policy_hu.pdf)

Az előírás be nem tartása a 12. szakasz (iii) szerint szabálysértésnek minősül, mely a domainnév visszavonásával járhat.

Szerepelhet ékezet a .eu-s névben, mint a .hu domainek esetében?

2009. december 10-e óta lehetőség van ékezetes és egyéb (pl. a bolgár vagy görög abc betűi) karakterek használatára a .eu domainekben. A támogatott karakterek teljes listáját itt olvashatja: https://eurid.eu/hu/regisztraljon-egy-eu-domain-nevet/eu-domain-nev-regisztracios-szabalyok Egyes karakterkészletek (pl. cirill és latin betűk) keverése egy domainen belül nem lehetséges. A domainre vonatkozó (az ékezet léte vagy nemléte nem technikai követelmény) további technikai követelményekről bővebben itt olvashat: https://eurid.eu/media/filer_public/b7/fb/b7fbb549-420f-4a8e-baaf-084d695e3a79/idna.pdf

Adhatok le prioritásos igényt?

Elsőbbségi jogú igények leadására az ún. Sunrise időszakban volt lehetőség 2005. december 7-től 2006. április 7-ig. Ezt követően már nem lehet elsőbbségi joggal kérni neveket. Szükség sincs rá, mert a szabályzatnak megfelelő nevek bejegyzése beküldés után meg is történik.

Mennyi ideig tart a .eu domainek regisztrációja?

Amint érvényes igény érkezik hozzánk, 3 munkanapon (de tipikusan már egy munkanapon) belül elindítjuk a regisztrációt. A bejegyzés gyakorlatilag azonnal megtörténik, amelyről értesítést is küldünk ügyfeleinknek.

Van rá lehetőség, hogy személyes adatok, pl. telefonszám ne jelenjenek meg a nyilvános adatbázisban?

Az internet regisztrációs szokásoknak megfelelően az adatok általában nyilvánosak. A https://whois.eurid.eu/hu oldalon, ahol a nevek státusza tekinthető meg, személyes adatok nem jelennek meg a tulajdonos adatainál magánszemélyek esetében, kizárólag az e-mail cím. Cégek esetében azonban minden adat látható az adószám kivételével.

Mit csináljak, ha nem tudok minden szükséges adatot megadni? Pótolhatom később?

Ha valamilyen szükséges adatot nem ad meg az OnLine felületen, nem tud igénylést sem leadni. A hiányzó, hibás adatokra a program figyelmeztet is.

Miért fontos a tulajdonos e-mail címe?

A .eu regisztráció során a tulajdonos adatai a legfontosabbak, ugyanis nincs olyan adminisztratív kapcsolattartó, mint a .hu regisztrációs gyakorlatban megszokott, aki a névvel kapcsolatos ügyeket intézi. (Nekünk azért van szükségünk mégis egy ilyen kapcsolattartó adataira, mert segíti a megszokott adminisztrációs munkánkat.)

Minden, a domainnel kapcsolatos ügyről az eu-s Nyilvántartó a tulajdonos e-mail címére küld értesítést. Az igénylő felelőssége működő e-mail címet megadni regisztrációkor. Ha a cím mégsem működik, a Nyilvántartó megtagadhatja a név bejegyzését, illetve bejegyzés után visszavonhatja a domaint.

Hol tudom megnézni, hogy elindult-e a regisztráció?

A megrendelés leadásától az igény Nyilvántartó felé való továbbításáig az életciklust OnLine felületünkön követheti nyomon. Itt látható a domain pénzügyi státusza mellett az is, ha valami miatt hiányos a megrendelés, és pótlásra várunk, vagy ha beküldésre került a név, stb. A beküldés után a domainek aktuális státusza a https://whois.eurid.eu/hu oldalon ellenőrizhető. Valamint mi a bejegyzés után értesítést is küldünk a költségviselőnél megadott e-mail címre a sikeres regisztrációról.

Igényelhet-e Magyarországon külföldi személy/szervezet .eu domaint?

Az Európai Unió állampolgárai, és az Unió területén bejegyzett szervezetek igényelhetnek Magyarországon és az Unió bármelyik tagországában .eu domaint.

Mennyibe kerül a .eu regisztráció?

Árainkról az árlistánkban tájékozódhat.

Lehet több évre igényelni a domain fenntartást?

A .eu domaineket egyelőre csak 1 évre lehet kérni és évente kell hosszabbítani, ha a továbbiakban is használni szeretnék a nevet.

Előre kell fizetnem a regisztrációért?

Igen, minden .eu-val kapcsolatos regisztrációs igény elindításának feltétele a díj előzetes befizetése. Amennyiben a befizetéshez kéri a számla előzetes kiállítását, azt az office@integrity.hu címen jelezze ügyfélszolgálatunk felé, vagy a megjegyzés mezőben az igény leadásakor. Amennyiben számla nélkül, előre utalja a fenntartási díjat, akkor az utalás alapján utólag küldünk pénzügyileg teljesített számlát a költségviselőnek.

Hasznos volt a bejegyzés?

Related Articles