CEPH

Akár Ceph Object Storage és/vagy Ceph Block Device szolgáltatásokat szeretne nyújtani felhőplatformok számára, akár Ceph fájlrendszert szeretne telepíteni, akár más célra szeretné használni a Ceph-et, minden Ceph Storage Cluster telepítés az egyes Ceph csomópontok, a hálózat és a Ceph Storage Cluster beállításával kezdődik. Egy Ceph Storage Clusterhez legalább egy Ceph Monitor, Ceph Manager és Ceph OSD (Object Storage Daemon) szükséges. A Ceph File System kliensek futtatása esetén a Ceph Metadata Server is szükséges.

Monitorok: A Ceph Monitor (ceph-mon) karbantartja a cluster állapotának térképeit, beleértve a monitor térképet, a manager térképet, az OSD térképet, az MDS térképet és a CRUSH térképet. Ezek a térképek kritikus cluster állapotok, amelyek a Ceph démonok egymással való koordinációjához szükségesek. A monitorok a démonok és az ügyfelek közötti hitelesítés kezeléséért is felelősek. A redundancia és a magas rendelkezésre állás érdekében általában legalább három monitorra van szükség.

Menedzserek: A Ceph Manager démon (ceph-mgr) felelős a futásidejű metrikák és a Ceph cluster aktuális állapotának nyomon követéséért, beleértve a tárolókihasználtságot, az aktuális teljesítménymetrikákat és a rendszerterhelést. A Ceph Manager démonok python-alapú modulokat is tartalmaznak a Ceph cluster információk kezelésére és közzétételére, beleértve a webalapú Ceph Dashboardot és a REST API-t is. A magas rendelkezésre álláshoz általában legalább két menedzserre van szükség.

Ceph OSD-k: A Ceph OSD (object storage daemon, ceph-osd) tárolja az adatokat, kezeli az adatreplikációt, a helyreállítást, az újrakiegyenlítést, és bizonyos felügyeleti információkat szolgáltat a Ceph Monitors és a Managers számára azáltal, hogy más Ceph OSD Daemonok szívverését (heartbeat) ellenőrzi. A redundancia és a magas rendelkezésre állás érdekében általában legalább 3 Ceph OSD szükséges.

MDS-ek: A Ceph metaadatkiszolgáló (MDS, ceph-mds) a Ceph fájlrendszer nevében tárolja a metaadatokat (azaz a Ceph blokkeszközök és a Ceph objektumtárolók nem használnak MDS-t). A Ceph metaadat-kiszolgálók lehetővé teszik a POSIX fájlrendszer felhasználóinak, hogy alapvető parancsokat (például ls, find stb.) hajtsanak végre anélkül, hogy a Ceph Storage Clusterre hatalmas terhet rónának.

A Ceph az adatokat objektumokként tárolja logikai tároló poolokon belül. A CRUSH algoritmus segítségével a Ceph kiszámítja, hogy melyik elhelyezési csoportnak kell tartalmaznia az objektumot, és tovább számítja, hogy melyik Ceph OSD démon tárolja az elhelyezési csoportot. A CRUSH algoritmus lehetővé teszi a Ceph Storage Cluster számára a dinamikus skálázást, kiegyensúlyozást és helyreállítást.

Hasznos volt a bejegyzés?

Related Articles